Alle dorpen rondom Ngaye (een plaatsje op ca. 80 km van Dakar, Senegal) verkrijgen hun inkomsten uit het maken van mandwerk. Deze manden komen uit het dorpje Mekhe village en zijn gemaakt door Adama Diop en haar dochters en schoondochters. Adama is geboren in 1943. Ze is zo’n 50 jaar geleden begonnen met het maken van de manden. De manden worden al generaties lang gemaakt en het is een echte familiebusiness. Zo heeft Adama het vak geleerd van haar moeder. Ze heeft zes dochters die allen meehelpen met dit
werk. De jongste is 18 jaar en heet ook Adama. De anderen heten o.a. Mbayang, Mbengue, Penda en Maguette. Ze zijn allemaal naar de dorpsschool gegaan. De man van Adama is landbouwer.
Er zijn veel verschillende vormen mandwerk, varierend van diverse maten wasmanden, diepe en platte schalen, mandjes met deksel (rond en ovaal), diverse maten potjes met deksel en prullenmanden. De manden worden gemaakt van gedroogde rietstengels uit de omgeving. De rietstengels worden omwikkelt met gekleurd afvalplastic en worden zo aan elkaar vastgenaaid. Hierdoor ontstaan mooie leurpatronen.
Over een grote mand doet Adama ongeveer een week. Ze kan totaal ongeveer 50 manden maken per opdracht. Ze heeft dan hulp van zo’n 15 familieleden. Is de opdracht nog groter dan schakelt ze andere families in. Eens per week is er een grote markt in Ngaye. Als ze geen opdracht heeft verkoopt ze hier haar mandwerk aan kooplieden die de producten in b.v. Dakar gaan verkopen. Alle manden worden op
het dak van de bus vastgemaakt en zo worden ze vervoer naar Dakar.
Onze importeur bevordert de werkgelegenheid en daarmee het welzijn onder kansarme producenten. De importeur helpt deze producent en zijn werknemers door de producten voor een eerlijke prijs in te kopen, zodat de producent en werknemer hun familie goed kunnen onderhouden en hun kinderen naar school kunnen sturen.
dicht, met een gaatje
expositie wereldreis t/m 19 februari 2021
ze zijn op
No waste: maak van oud nieuw! We maken samen een wereldreis.
Dit is een digitale ontmoetingsplek omdat we nu geen workshops kunnen organiseren. Doe mee! Stuur jouw recycle idee naar meedoen@fair-remake-design.nl
Fair trade Eindhoven doet mee met vrouwendag 7 maart van 13-18 uur
27 februari en 5 maart
18 januari initiatieven in het parktheater
wil je zien hoe deze kaarten gemaakt worden?
klick hier
vanaf 12 november "een kleurrijke toekomst"
tot 8 november
schilderijen van Kees Habraken
In het werk van Kees Habraken komen drie passies samen: zijn voormalige werk als
psychotherapeut, het reizen en het schilderen.
Middag dialoog 14.00-16.45
locatie: wereldwinkel Eindhoven
In deze Global Goals Week geven we speciale aandacht aan “hergebruik en ons milieu”.
Ook kunt u genieten van de minimusical “Als het water stijgt…”.
van 12 tot 17 uur in wijkcentrum de Dommel.
27 mei is de eerste groep van 9 vrouwen enthousiast gestart met het project hergebruik textiel. De komende weken gaan zij bij stichting 'Ik wil" elke maandagochtend om10.30 u aan de slag om van oud textiel iets moois te maken.
Vrijdag 12 april is er een benefietmaaltijd in de wereldwinkel Eindhoven. Voor 10 euro (of meer ) kun je genieten van een heerlijke fairtrade maaltijd.
De opbrengst van de avond gaat naar de Stichting Anak AnakLombok Timur. Lombok is in 2018 getroffen door zware aardbevingen.
vrijdag 18 januari om 19.30 u een bizondere modeshow door leerlingen van het Eckart college ten bate van een weeshuis in Zuid -Afrika
tips
Onze stad van morgen en welke textiel is een goede keus?
21 en 22 september najaarcollectie Sari Fair Fashion
geef je moeder een fairtrade kado! Kom naar de wereldwinkel en bij aankoop van minimaal 7,50 krijg je een leuk tasje gratis.
In samenwerking met de Reach Another Foundation gaan wij op 8 maart (vrouwendag) met z’n allen breien en haken voor kinderen met een waterhoofdje in Ethiopië.
Deelnemers aan de wereldmarkt zijn:
Talent Foundation
Kwantaniza (Oeganda)
Care for Ghana
Kobane (Syrie).
Niet vergeten : woensdag 7 febr. 19:30u in de wereldwinkel, Hoogstraat 275 : debat met
politieke partijen over ‘Eindhoven wereldstad’ : consequenties voor het nieuwe gemeentelijke
beleid. Onderwerpen : Eindhoven en fair trade, Eindhoven en de nieuwe VN doelen, 160
nationaliteiten, de contouren van een nieuwe multiculturele stad……………..en uiteraard alles
wat u inbrengt !!
Tevens kunt u zich inschrijven voor het ‘fair-trade diner’ voorafgaand aan het debat : vanaf
18:00u een heerlijke en verantwoorde maaltijd : opgeven via info@vredesburo.nl / 040-2444707
In het kader van het transparant maken van de keten zijn consumenten filmpjes gemaakt van 8 productgroepen.
Stichting Fair Trade Eindhoven heeft per 1-1-2016 een ANBI stautus.
Dak van de wereldwinkel ligt vol met zonnepanelen.