Voor lepra, door lepra
Verlost van hun ziekte, achtergelaten met vaak ernstige verminkingen. Werk en een inkomen zijn erg belangrijk voor ex-lepra patiënten, omdat ze vaak helemaal op zichzelf zijn aangewezen. Het bedrijf WongWiang Handicrafts werd in 1978 door Mr. Wongwiang, een ex-lepra patiënt uit de McKean rehabilitatie instituut gestart. Zijn doel met dit initiatief is werkgelegenheid creëren voor ex-lepra patiënten in de omgeving van Chiang Mai, Lampoon en Lampang. Vaak zijn deze mensen verstoten door de maatschappij en door de verminkingen die de ziekte heeft na gelaten is het moeilijk om werk te vinden. Door de verkoop van hun handgemaakte houtsnijwerken kunnen deze mensen een essentieel en eerlijk inkomen verdienen, waarmee ze hun gezinnen kunnen onderhouden. En inmiddels werken er 80 mensen die zich dankzij WongWiang staande weten te houden!
WongWiang streeft naar mooie producten van hoge kwaliteit. Maar u kunt er vooral van uitgaan dat door uw aankoop kinderen naar school kunnen gaan, of iemand medische hulp kan krijgen. Daarnaast bied het ex-lepra patiënten weer een kans op een menswaardig bestaan. En dat verdienen wij allemaal, toch?
Oun Wongwiang’s verhaal
Oun Wongwiang groeide op in een kleine hut in Bangkok, achter het woonhuis van zijn ouders. Niemand bezocht hem, behalve om eten voor de deur achter te laten. Zijn familie negeerde hem, omdat hij lepra had. Ze waren bang dat ze ermee besmet zouden raken als ze te dicht bij hem zouden komen. Oun hoorde van het McKean Rehabilitatie Centrum en vertrok ernaartoe voor behandeling. Omdat hij geen plek had om naar terug te keren, verbleef hij hier tot zijn 24ste. Behandeling tegen lepra kwam voor hem te laat. Er kon niet worden voorkomen dat zijn handen en voeten verminkt raakten door de ziekte. Ondanks de verminkingen leerde hij hout bewerken.
Vandaag de dag heeft hij 80 werknemers in dienst, verspreid over 15 dorpen in de Chiang Mai omgeving. Sommige werknemers werken in een werkplaats waar groepen van 20 mensen betrokken worden bij de verschillende stadia in de ontwikkeling van een productie. Anderen werken vanuit huis. Oun verteld dat hij het geweldig vindt om zoveel mensen aan werk te kunnen helpen. Deze mensen zijn afhankelijk van hem kwa werk. In het verleden had hij wel eens niet genoeg werk voor iedereen. Hij moest mensen dan naar huis sturen, wat hij erg moeilijk vond.
Door de aankoop van dit product met bijzondere achtergrond houd u mensen die het hard nodig hebben aan het werk.
Hout is een natuurproduct welke kan uitzetten en krimpen als gevolg van verschil in temperatuur en vochtigheid. Om dit te voorkomen kunt u het beste direct zonlicht vermijden. Zet het product ook niet bij CV of TV. U verzorgt en voedt het hout, door deze regelmatig in de was te zetten.
dicht, met een gaatje
expositie wereldreis t/m 19 februari 2021
ze zijn op
No waste: maak van oud nieuw! We maken samen een wereldreis.
Dit is een digitale ontmoetingsplek omdat we nu geen workshops kunnen organiseren. Doe mee! Stuur jouw recycle idee naar meedoen@fair-remake-design.nl
Fair trade Eindhoven doet mee met vrouwendag 7 maart van 13-18 uur
27 februari en 5 maart
18 januari initiatieven in het parktheater
wil je zien hoe deze kaarten gemaakt worden?
klick hier
vanaf 12 november "een kleurrijke toekomst"
tot 8 november
schilderijen van Kees Habraken
In het werk van Kees Habraken komen drie passies samen: zijn voormalige werk als
psychotherapeut, het reizen en het schilderen.
Middag dialoog 14.00-16.45
locatie: wereldwinkel Eindhoven
In deze Global Goals Week geven we speciale aandacht aan “hergebruik en ons milieu”.
Ook kunt u genieten van de minimusical “Als het water stijgt…”.
van 12 tot 17 uur in wijkcentrum de Dommel.
27 mei is de eerste groep van 9 vrouwen enthousiast gestart met het project hergebruik textiel. De komende weken gaan zij bij stichting 'Ik wil" elke maandagochtend om10.30 u aan de slag om van oud textiel iets moois te maken.
Vrijdag 12 april is er een benefietmaaltijd in de wereldwinkel Eindhoven. Voor 10 euro (of meer ) kun je genieten van een heerlijke fairtrade maaltijd.
De opbrengst van de avond gaat naar de Stichting Anak AnakLombok Timur. Lombok is in 2018 getroffen door zware aardbevingen.
vrijdag 18 januari om 19.30 u een bizondere modeshow door leerlingen van het Eckart college ten bate van een weeshuis in Zuid -Afrika
tips
Onze stad van morgen en welke textiel is een goede keus?
21 en 22 september najaarcollectie Sari Fair Fashion
geef je moeder een fairtrade kado! Kom naar de wereldwinkel en bij aankoop van minimaal 7,50 krijg je een leuk tasje gratis.
In samenwerking met de Reach Another Foundation gaan wij op 8 maart (vrouwendag) met z’n allen breien en haken voor kinderen met een waterhoofdje in Ethiopië.
Deelnemers aan de wereldmarkt zijn:
Talent Foundation
Kwantaniza (Oeganda)
Care for Ghana
Kobane (Syrie).
Niet vergeten : woensdag 7 febr. 19:30u in de wereldwinkel, Hoogstraat 275 : debat met
politieke partijen over ‘Eindhoven wereldstad’ : consequenties voor het nieuwe gemeentelijke
beleid. Onderwerpen : Eindhoven en fair trade, Eindhoven en de nieuwe VN doelen, 160
nationaliteiten, de contouren van een nieuwe multiculturele stad……………..en uiteraard alles
wat u inbrengt !!
Tevens kunt u zich inschrijven voor het ‘fair-trade diner’ voorafgaand aan het debat : vanaf
18:00u een heerlijke en verantwoorde maaltijd : opgeven via info@vredesburo.nl / 040-2444707
In het kader van het transparant maken van de keten zijn consumenten filmpjes gemaakt van 8 productgroepen.
Stichting Fair Trade Eindhoven heeft per 1-1-2016 een ANBI stautus.
Dak van de wereldwinkel ligt vol met zonnepanelen.