Wollen plaids

Serra da Estrela – Wolcentrum in Portugal

Deze wollen plaids worden op ambachtelijke en duurzame wijze gemaakt in Serra da Estrela bergen. De wol is afkomstig van lokale schaapkuddes. Het Serra da Estrela gebergte en natuurpark herbergt niet alleen prachtig natuurschoon. Vanouds is de schapenteelt hier een belangrijke bezigheid, er wordt hier al eeuwenlang veel wol verwerkt. En dus worden hier ook al eeuwenlang op traditioneel ambachtelijke wijze prachtige wollen stoffen van zeer hoge kwaliteit gemaakt. Comfortabel, en met een heel unieke eigen uitstraling.

Wollen kleden (Mantecas) Omdat de Serra da Estrela-bergketens sterk geïsoleerd lagen, is in de loop der eeuwen een volkomen unieke eigen textiel-traditie en cultuur ontstaan, met zeer herkenbare eigen patronen, kleuren en motieven. Op deze basis is de laatste 10 jaar een prachtig nieuw product gebouwd. Oude designs en kleuren werden opgefrist en opnieuw gecombineerd. De Mantecas (kleden) kregen een volledig nieuw leven, met eigentijdse ontwerpen, gebaseerd op generaties-oude patronen.

Oude traditie. De productie vindt grotendeels op oude, gerestaureerde machines plaats. Met veel liefde en aandacht zijn oude patronen uit schriftjes en kladjes opgediept, en gecombineerd met de enorme kennis en ervaring die nog bij oude wevers aanwezig was. Nu vastgelegd, en dus bewaard gebleven en overgedragen op de nieuwe generatie! Creatieven, wevers, ontwerpers, naaisters, herders, schapen en wol, veel pure en duurzame schapenwol, maken samen onze prachtige Mantecas!

Sociale duurzaamheid. Eind 20e eeuw verdwenen de traditionele wolfabrieken uit de Serra da Estrela. Lokale gemeenschappen, zoals Manteigas, kwijnden hierdoor weg. Gelukkig zijn eind jaren 00 gedreven jonge mensen in het ontstane gat gesprongen. Sinds 2010 worden in Manteigas opnieuw op ambachtelijke wijze, met gerestaureerde authentieke machines, onze prachtige wollen- en burel- producten geweven. Door de ervaring van oude werknemers vast te leggen en over te dragen op een nieuwe generatie vakmensen, is de toekomst van dit prachtige product én van Manteigas en haar bevolking weer gewaarborgd. Meer dan honderd jaar ervaring, ontwikkeling, creativiteit en liefde voor het ambacht is zo bewaard gebleven.